This post has already been read 730 times!

61 депутати “Има такъв народ” (ИТН) внесоха проект за промяна в Конституцията да отпадне забраната за чуждо гражданство за кандидатите за народни представители, пише Труд бг.

Те предлагат от чл. 65, ал. 1 от основния закон да бъде заличен изразът “няма чуждо гражданство” и текстът да гласи следното:

“За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който е навършил 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода”.

В мотивите си от партията на Слави Трифонов пишат, че изискването кандидатите за депутати да са само български граждани е било въведено в Конституцията без дебат при второто гласуване на проекта през 1991 г. и няма ясни мотиви защо се прави и защитата на кои интереси го налага.

“Изборите за национален парламент попадат изцяло в компетентността на държавите-членки.

В съответствие с европейската практика и предвид факта, че изискванията за избиране на членове на Европейския парламент от Република България и на общински съветници и кметове не са уредени на конституционно ниво, при избори за членове на Европейския парламент от Република България и за общински съветници и кметове законодателят допуска право да бъдат избирани да имат и граждани, които имат друго гражданство.

В повечето държави-членки на Европейския съюз липсва ограничение на пасивното избирателно право на основание притежаване на друго гражданство”, аргументират се от ИТН.

От партията подчертават, че обществото има нужда от участие в държавното управление на българи, натрупали образование и опит, особено в страни с по-стари и по-развити демократични традиции.

Според чл. 154 от Конституцията правото на инициатива за изменение и допълнение на основния закон принадлежи на една четвърт от депутатите. Предложението се разглежда от парламента не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването му.

Промените се приемат с мнозинство три четвърти от всички депутати на три гласувания в различни дни.

Ако предложението получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички народни представители, предложението се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца.

При новото разглеждане предложението се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители.

В кулоарите на парламента коментираха като любопитен факт това, че точно ИТН инициират такава промяна, след като точно те поставиха въпроса с двойното гражданство на служебния министър на икономиката Кирил Петков.

След това ГЕРБ внесоха в Конституционния съд (КС) искането да обяви за противоконституционен указа на президента за назначаване на служебното правителство, защото Петков има и канадско гражданство.

Според Конституцията кандидатите за министри трябва да отговарят на изискванията за депутати. Очаква се решението на КС дали отказът на Петков от гражданство, което е подал още през април, но не е получил отговор веднага.“

ИТН – иди ми, дойди ми – за чуждото гражданство.

Всички на амбразурата за … любимеца на американците, десносектантите и на Байдън дори – Кирил Петков след като точно ИТН възропта срещу нарушаването на Конституцията по скандала с Кирил Петков.

И понеже от седмица се носят едни мълви на талази, АФЕРА пита:

Имало ли е среща на няколко представители на ИТН с пристигнали „резиденти“ от САЩ в американското посолство по покана на Херо Мустафа? Какво са им подсказали янките?

Показали ли са им янките едни извлечения от сметки, с които разполагат, ей така, за да видят от ИТН какво знаят янките и че не пасат трева?

Какво следва в обръщането на палачинката след тази сгляда а ла “сещай се снахо”?

Afera.bg

Previous articleПО ПОЛЕКА БЕ, „24 ЧАСА“! АКО Б.ГУЦАНОВ БЕ „КОМАНДИР НА ПОДВОДНИЯ ФЛОТ НА ВМС“, ФЛОТ НЯМАШЕ ДА ИМА, ИЗТЪРГУВАН НА ДАЛАВЕРА!
Next articleХЕРО МУСТАФА В РОЛЯТА НА МОДЕРАТОР НА ВЛАСТОВОТО ПРЕНАРЕЖДАНЕ. ДАНИЕЛ МИТОВ И КИРИЛ ПЕТКОВ НЕ СА ГРАЖДАНИ НА САЩ, НО МОЖЕ И ДА СТАНАТ

21 COMMENTS

 1. Не виждам защо се мъчат да се крият. Да почне херото директно да променя текстове от конституция, кодекси и закони или цели закони. Какво се менкат всеки ден и по всеки въпрос, след инструкции от козяка? Изглеждат безпомощни да обосновават промяната в мнението си, нещо повече – да променят конституцията! Що не си седите на зад%%ците, бе, некадърници? Вие сещате ли се какво изискват сащ, например, за получаване на гражданство?! Ами това си е вече половин предателство спрямо Родината. Кълнат се, вричат се пред чужди знамена, химни, гербове, история, интереси. И ние да ги избираме да ни представляват и да защитават интересите ни?! То, впрочем, си проличава в поведението на половиния канадец, клел се във вярност на кралицата! Промяна трябва, но промяна за забрана на второ гражданство! Който иска да учи, да работи, където си иска, но ако е българин, да е на 100%. А който иска да е подлога на чужденци, да си бъде чужденец. А не да има претенции само за постове и власт!

 2. Както се очакваше, пак признаха че излъгаха избирателите.

  Като толкова ги дърпа към двата бряга / двоѝно гражданство, да заминават за транЗитната територия помежду тях.
  ЕС не е държава, а съюз! Фондерлаѝнен да си ги дундурка, дълга тема
  Там всеки да позира както си иска.

  Конституцията НЕ ПИПАЍТЕ!

  А слафчо си изплю шоу-патриотизма, референдумите и димките от преди няколко месеца, при нови избори друга ще е класацията.

 3. Омуртачани пият петдесет години мръсна чешмяна вода. Ако изобщо я има. Моля депутатите да гласуват закон да бъдат изследвани веднага всички граждани на Омуртаг за наличие на легионела.

 4. Според мене,трябва немедлено да се разгледа въпросът със сомалийското гражданство на бачо ви Кольо !
  Аз или ше ставам министър или лукова глава …

  Венсеремос.

 5. Питам се дали нали наши български посланици в други държави, така активно се бъркат във вътрешните работи на тези други държави.
  Значи не може един наш служебен министър да е имал и чуждо гражданство, но може посланичката на една от големите държави, хем да е родена в трета страна, хем да е имала друго поданство, хем да се меси във вътрешните работи на четвърта държава.
  Та то заприлича на ” тука – има, тука нема”!

 6. Държавата ни се тресе от инфлация, безработицата се покачва, хората бягат от родината си , а тия цървули тръгнали да променят Конституцията въх и защо така сега ??

  Щото явно задкулисието което стои зад Слави има планове!!

  Хайде сега тия дето гласувах за ИТН да си помислят дали имат и те такива зорове да променят Коституцията ни!

 7. Абе, Славуне, ти жив ли си още, бе, хемороид посинел?!Досега гледахме холограмата ти, най-после доживяхме да те видим и на живо!Или това е твой двойник, щот не си за показване?!
  Видяхте ли го Славунчо?Най-после си показа рогата да го видим къв голем патриотин е!Чужди граждани да стават български депутати в Парламента.Евентуално – и министри!Що не и президенти!
  Къде го има това в други държави?Голям боклук си, Слави, голям!
  Айде, пак идете да гласувате за този майкопродавец!

 8. Учиндолският Гей гъз раздава, лили-путката Тошко пък раздава акъл на буци, ами като са пумпали и се връткат щом някой янки им свирне …

 9. ВНИМАНИЕ, КОД ЧЕРВЕНО! Израел, Русия и Америка са едно и също нещо.

 10. Както са я подкарали с мерак ще подкрепят правителство с третия мандат.Тошковци май взеха да се нагласят във верния коловоз

 11. Предложената два пъти за министър Велислава Петрова от ИТН в проектокабинетите си – при първото правителство като министър на здравеопазването, а при второто – на образованието, притежава българско и британско гражданство.

  Тези дебили заради една въшка , не ще запалят юргана, а ще отворят портите на ада!

 12. Бъркотия, която показва пълна политическа негрмотност и неподготвеност и неспозобност да решавата каквито и да сериозни обществени задачи извън загриженост за прекия си персонален или групов. Интерес. Патодия на партия, която разчита на подкрепа на публика на забавно шоу, а не на заинтересовани и политически осъзнати електорални групи.

 13. От Козяк да не са ги посъветвали да реализират правителство с третият мандат?

 14. Тези съвсем се излагат!Аман от юпите,харвардски, оксфордски, мюнхенски и др. възпитаници.Все са подлоги на някой гаден капиталист от САЩ,ФРГ,Англия и др.Крайно време е да се запише в Конституцията, че такива важни въпроси ще се решават с РЕФЕРЕНДУМ!!!!!!!!!!!!

 15. Да е гей, подлога на краварите и тъп като тия двамата олигофрени.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here